ÉRDEKESSÉG! Ennyit száradt a bükk TŰZIFA 3 hónap alatt!

bükkfa száradása

ÉRDEKESSÉG! Így szárad a bükk tűzifa! Ezért vedd meg időben!

Bizonyára emlékeztek februárban, amikor megpróbáltunk kalodás, egy erdei köbméteres összerakott anyagot árulni. Egy kalodával még maradt belőle.

Valójában nem is ez a lényege ennek a SOKAK SZÁMÁRA NAGYON TANULSÁGOS kis oktatásnak, ami nagyon fontos lesz és ha nem így teszel, akkor mardosni fog télen a méreg, amikor a kályhában habzik ki a víz a fahasábok végén és a fa fogy de a meleg lassan érkezik. Száz szónak is egy a vége, még mindig meg van az a megtöltött kalodányi faanyagunk. Ma épp két gondolat közt elsétáltam ez mellett a kaloda mellett és feltűnt, hogy kb. 10-15 centiméterrel alacsonyabb lett.

Rögtön meg is mértem mérőszalaggal és 12 centiméter lett a különbség. Ahogy szárad össze, mozog, igazodik és a rostok sugár irányban száradnak össze.

A legfontosabb tényező viszont az, hogy a nyers, friss vágású fa nedvességtartalma 50-60% között van, azaz a faanyag 50-60 százaléka víz!!! Rögtön hoztam a nedvességmérőt és belevágtam egy ma hasított hasábba és egybe azok közül, ami ebben a kalodában van.  A különbséget nézd meg itt a képen!

A nyers fában 52%! Abban, ami 3 hónapja szárad 21,2 % (persze a belseje még picit vizesebb, mint kívül, de ha még június július és augusztusban kinn tároljuk a napon, szélben, akkor ez az anyag egy fantasztikus fűtőértékű, csontszáraz tűzifa lesz!

Rendeld meg te is mihamarabb a tűzifádat és ne a fában maradt vízzel próbálj meleget csinálni mert nem fog sikerülni! Mindemellett 30-35 %-ot is megtakaríthatsz, mivel a magasabb fűtőértékű fából kevesebbre van szükség, ahhoz, hogy meleg legyen!

Itt tudod megnézni, hogy most milyen tűzifáink vannak.

Itt tudsz tűzifát rendelni: 0630 381 69 01 - Veinperl Dávid