Nincs 2 éved tűzifát szárítani? Így szárítsd ki pár hónap alatt!

Így szárítják a tűzifát Észak-Karolinában!

 

Valójában a folyamat, amiben a tűzifa összerakása történik, egy nagyon egyszerű tárolási, szárítási forma, de sajnos magunktól eddig nem jöttünk rá. Picivel időigényesebb így összerakni a tűzifa hasábokat, viszont mindenképp megtérül a befektetett munka mert a szél és a nap ezzel az eljárással fogja tudni a leghatékonyabban kiszárítani a téli tüzelőnket.

Alkalmazható méteres hasáboknál és 30 cm körüli hosszúságú hasáboknál is.

Első lépésként kell egy  140 cm külső átmérőjű kör a hasábokból (5.,6. kép)

Ezután egy  keresztbe helyezett hasábokból leírt kört kell kiraknunk a kör külső kerületére, egyet a közepére és egyet a belsejére. Mivel nincs két ugyanolyan keresztmetszetű hasáb, biztosan kell forgatnunk a fákat, hogy a rétegek nagyjából egyenesen haladjanak felfelé.

Ez a két folyamat, amit addig kell ismételgetnünk, amíg elérjük a kívánt, felérhető magasságot vagy amíg stabilan tudjuk tartani a depónkat. A képeken is látszik (2. kép), hogy mennyire szellős összerakást eredményezett ez a fajta deponálása a tűzifának. Ebből adódik, hogy a szél könnyen átjárja, nem áll fenn az a probléma, hogy a belső hasábok kevésbé száradnak a külsőkhöz képest és még jól is néznek ki ezek a rakatok.

Befejező mozzanata a dolognak, hogy a kör tetejére sátorszerűen pakolunk hasábokat a víz gyorsabb lefolyása érdekében. (utolsó kép)

 

Ne feledjük tehát, minden nap tanulhatunk valami praktikát, ami megkönnyítheti az életünket és ezzel az eljárással fele idő alatt ki fog száradni a tűzifa!

ÚJ VIDEÓNK ITT található, a tűzifakészítésről.

Kép forrása: https://www.motherearthnews.com/diy/stacking-wood-zmaz86ndzgoe